Partner

Fontys University of Applied Sciences

Vastgoed is overal om ons heen. Steeds vaker komt vastgoed, en alles wat daarbij komt kijken, in de media. De politiek speelt een grotere rol. Ook in de tijd gezien is er dynamiek; trends en ontwikkelingen (maatschappelijk, verduurzaming, technologie, nieuwe behoeften van gebruikers) die de vastgoedcategorieën raken hebben invloed en dienen dus meegenomen te worden om waarde te creëren. Om daarmee om te kunnen gaan, leiden wij op de opleiding vastgoedkunde van Fontys Hogescholen Eindhoven professionals op met generiek kennis van onder meer projectontwikkeling, vastgoedexploitatie, beleggen in vastgoed, vastgoedverwerving, die overschakelen naar een ander perspectief.

Wij bekijken een opgave vanuit een breed perspectief en vanuit maatschappelijk belang, altijd met de eindgebruiker centraal: voor wie is het vastgoed bestemd? Dat leren we studenten al vanaf dag één. Wij vormen een brug tussen een opkomende generatie studenten met een andere oriëntatie en een andere kijk op de vastgoedmarkt. Wij leiden de studenten op voor de wereld van (over)morgen en ontdekken samen wat we nog niet weten. De student ontwikkelt zich tot een bewuste, kritische, autonome professional, voorbij start bekwaam. Om die generalisten de juiste bagage mee te geven zijn wij in ons netwerk, op zoek gegaan naar mensen en bedrijven die hun kennis en ervaring vanuit de praktijk willen delen met deze studenten. Op deze wijze verbinden we theoretische kennis met de praktijk, herkenbare beroepssituaties met geïntegreerde kennis en vaardigheden die de basis vormen voor de aangeboden elementen in het curriculum. Ook bieden we de opportunity om een eigen (specifieke, persoonlijke) vastgoedcontext te creëren, waarbij de student de lead neemt.

Wij zijn een inspirerende plek voor studenten, docenten én alumni die samen een professioneel én sociaal netwerk vormen. Een netwerk dat een rol speelt in de omschakeling naar een ander perspectief op vastgoed. Dat betekent het niet beginnen met vastgoed, maar vastgoed beschouwen als het middel dat ze is, een middel om zo goed als mogelijk aan te sluiten op de vragen die er leven in de maatschappij betreffende wonen, werken, recreëren, leven.

Een student krijgt bij ons de kans om te onderzoeken welke positie hij of zij in wil nemen in de ‘brede wereld’ van het vastgoed en welke toegevoegde waarde hij of zij daaraan kan leveren. Een student ontwikkelt zich bij ons tot een bewuste, kritische, autonome professional. Dat doet hij of zij door actief te zijn in herkenbare beroepssituaties met geïntegreerde kennis en vaardigheden die de basis vormen voor de aangeboden elementen in het curriculum én door op eigen initiatief projecten op te zetten in het Vastgoedlab.

Deze uitgangspunten zijn uitgewerkt in 3 onderdelen die je terugziet in ons onderwijs:

  • Contextmanagement – De individuele positionering en ontwikkeling als (vastgoed)professional gedurende het hele studiejaar (4 jaar lang) onder begeleiding van 1, of indien nodig meerdere studentcoach(es).
  • Authentieke beroepssituaties/ Kennismodules - Multidisciplinaire kennis- en vaardigheden worden ontwikkeld binnen een specifieke professionele context (authentieke beroepssituatie), die ingebracht worden vanuit de brede vastgoedpraktijk. Het landelijk beroepsprofiel van alle Vastgoedkunde opleidingen in Nederland kent 5 domeinen, te weten: vastgoedverwerving, vastgoedontwikkeling, gebiedsontwikkeling, vastgoedexploitatie, herontwikkeling. De authentieke beroepssituaties/ kennismodules worden ingedeeld per domein. Per authentieke beroepssituatie/ kennismodule zijn minimaal 2 partijen uit de praktijk bij de ontwikkeling en de uitvoering betrokken.
  • VastgoedLabs - Waardecreatie wordt vanuit een eigen (vastgoed gerelateerd) perspectief gecreëerd. Studenten werken vanuit de eigen waarneming aan het ontwikkelen van een eigen perspectief op vastgoed. Studenten leren waarde toe te kennen aan de eigen waarneming, en ontwikkelen van daaruit een eigen visie en een ideeën set op conceptueel niveau. Ze starten steeds opnieuw vanuit hun eigen positie als waarde creërende professionals en gaan van daaruit bewuste samenwerkingen aan, binnen en buiten de opleiding. Waarde wordt gecreëerd vanuit het eigen perspectief en wordt verdiept in de interacties met de praktijk.  Het proces dat wordt doorlopen is iteratief, dynamisch en generatief; het werkt niet toe naar vooraf gedefinieerde uitkomsten.

Meer info: https://www.fontys.nl/Studeren/Opleidingen/Vastgoedkunde.htm

Bedrijfsgegevens